Saturday, September 29, 2012

Kursus paling besh skali..

ada 5 step "menabung dengan bijak" anda...

1) buat matlamat S.M.A.R.T
2) Buat money plan 
3) Buat bajet
4) Tahu apa itu keperluan dan kemahuan
5) Menulis perbelanjaan

sesuai untuk adek2 di sekolah rendah. program kids and cash akan menarik adik2 belajar menabung dari kecil. dengan bantuan SIDC kini adek2 bertuah kerana mereka berbesar hati membantu adek2 dan sekolah anda untuk belajar cara yang betul dalam menguruskan wang.

klik sini untuk menonton capten cash

Thursday, September 20, 2012

Bilik tidur saya mengecil...

ye..terkejut balik skola td..nampak bilik sangat sempit..

walla wei..abah da pindah masukkan katil ke dalam bilik ak..so memang ruang golek2 atas kapet cantik ak terhad. dah la bilik ala-ala je keluasan nye.huhu..

since dari kecik memang da biasa dok lepak ngan katil sendiri. tetiba bila ada 2 katil ni nampak cam canggung plak. tiba rasa kan besh kalau ada kakak or adek pompuan. leh ajak bergosip2..sorang katil sana sorang katil sini..main baling2 teady bear..haha..tapiii... bila tengok katil tu kosong..sangat x best.. 

sebenaunye..katil tu tok nenek...ye untuk nenek..selalunya nenek akan tidor dalam bilik acik. tapi since budak tu nak kawen, bilik akan diubah suai. maka nenek kena la cari pot baru.. so x kan nak suh nek dok bilik abah mama..tak pon bilik bdk2 bujang?..lg satu bilik, tu bilik balong ngan SIL n kaseh.. so memang sesuai la masuk bilik anak dara ni kan!..

ala nenek bukan ari2 pon dok rumah ni. sebabnye ari2 nenek akan migrate. selang hari-hari nenek akan check in rumah anak2 die.. semua anak2 nenek dok melaka je.. tu pon 3 orang dok setaman ni ha...y bongsu je jauh cikit.tp dalam kawasan gak.. 

so lepas2 ni kene la rajin tutup lampu awal. nenek masuk tido kol 10 ok.. n then kene la bangun awal.. nenek g solat subuh kat surau ok!.oo yer..sila shutdown cik lappy sblm tido.kang nenek x lelap dengau ko nye radio tu..pastu kene rajin kemas bilik. kalau x kang nenek plak y terajin kemaskan..x malu ker? hehe..

waaa...macam dapat apa je kan bila masuk katil baru ni..
orang x biasa ada peneman..ginilah jadinya..
huahua..


Wednesday, September 19, 2012

smuanya dihujung remote control..

sekarang saya tengah lorat dok record semua citer saya..

sejak da pasang astro PVR saya x perlu risau saya x dpt tgk citer saya lg.. sebabnya kalau saya on tv..saya pasti akan tekan macam2 chanel.. dr cite melayu, cina, hindustan pastu citer indon,filipina, korea semua saya layan..yang penting x perlu berebut remote ngan abah or adek2 t sibuk nk tgk bola je...

now..saya dok tengah record citer bersiri..
1) Adam & Hawa (astro-134)
so far cite ni best sebab x merepek dari citer novel y ak baca before ni. so ak mama abah akan ngadap depan tv tepat kol 10mlm.. tp tetap nak record jgk!..

2) Until Forever (astrro bella-133)
citer filipina..suka tang hero die..sangat hensem..n lg 1 ak ske tgk cite  pilipina ni sebab citer die ak x leh nk jangka.. kl baca novel or tgk citer melayu or indon..awal2 kite da tau ending die.. kl tgk cite filipina die lain ckit..sbb episod die kan banyak so kene la banyak komplot tok citer tu kan..

3) Destiny Heart (astro bella- 133)
ni pon ak dok record. sebabnya astro xwat ulangan..die siarkan citer ni kol 9 pagi je setiap isnin-jumaat..so memang x dan nk layan depan tv..so dengan astro PVR..saya boleh tgk citer ni bila saya free...  hero and heroin die y cite sanay wala nang wakas.. kan famous tu..

4) The great doctor (astro 363)
ok ni citer korea.. since ni citer ala2 zaman dulu kala..y ada pedang2 samurai tu..sememangnya dari awal x suke nk tengok..tp tgk si hero hensem n then die x de kuno sangat..si bdk pempuan (doktor) tu masuk ke zaman dulu kala..tukang selamatkan dan mengubah sejarah..baru je 3 episod..so kna rakam..nk tgk live x leh.sebab abah x bape suke kl ak tekan chanel cina or lelain ni..nt die sound..xde cite melayu ke ko nk tgk..


ok..kl tanya saya pasar payment astro..y saya tau ari tu saya amik pack y kene bayar rm 120++ tu kot..sebabnya abah da bising..bil astro mahal nau..pastu membebel lg abah bila ak n mama nak suh org astro dtg pasang astro PVR ni.. hehe..ampun abah..

Monday, September 17, 2012

keje as wedding planner

list wut to do as wedding planner y x berbayo...
aku y kene settle kan beberapa perkara penting..
dengan beberapa hari minggu y ada..
ak kene wut keje ni..

Pelamin&Baju Sanding (DONE)
sangat payah nk settle kan part ni. agak2 da 13 buah butik pengantin ak da masuk-keluar. bukan susah apa..nak mencari baju yang sesuai tok pengantin ni la. kebanyakan baju kat butik melaka ni design die masih banyak guna lace. so memang kene gune inner la.. so pengantin da pesan kat i, die x mo baju sebegitu. kalau boleh baju y x ketat dan sopan. ala-ala jubah or moden sikit ala-ala dress labuh..kalau tengok kat area kl ari tu memang banyak butik da de dress camtu. cume di melaka masih belum banyak. nak buat baju baru cam x sempat la..sebab sekarang tinggal 4 minggu sebelum nikah da ni..so apa yang ada la..mujur semalam da settle kan.alhamdulillah..jejauh pusing melaka. rupanya kat merlimau je butik die. dah senang confirm kan terus. baju die pon baru sekali pengantin pakai. ak suke ngan padanan warna baju die..

Katering (DONE)
ok..ni pon memula sangat susah nak wat keputusan. abah biasala..nak suh orang masak2..selain buat kecah kat rumah, abah kata banyak jimat berbelanja. tapi sebab last year da buat time balong kawen, so this year tuan pengantin request nak pakai catering. so nanti x de la keccah sangat n yang penting masing2 malas nak kemas rumah..sedara mara pon relek sikit kot kalau pakai catering...

Doorgift ( 1/2 DONE)
da de idea lama dah.. dari botol tu harga die rm1.00, sampai la sekarang botol tu da turun harga. paling murah kat melaka gak. da puas pusing nilai.last2 beli kat mlk sebab murah dan mudah nk angkut bawak balik rumah. now tinggal nak beli sticker (y murah sebab orang x kuasa nak tengok nama ko y sebesau alam tu dan x cantik nk wat perhiasan.) dan nak beli kotak (y murah sebab orang maybe buang lepas bukak) sebab malas mau decorate memacam kat botol tu. lagi banyak duit kene keluar nanti. yes..lg satu nak masukkan biskut or gegula dalam botol tu..tp ingat nak bungkus dulu..pstu baru pack msuk kotak..

Gubahan hantaran
da ada idea.banyak survey kat fb.n nk try guna kotak kaca. plan nak tempah je la. so bajet 1 dulang dalam RM50. da contact kat fb ngan penggubah tu. tp nanti nk kene jumpa ngan tuan tu la..nak tanya pendapat apa y elok dan cantik tok bagi belah perempuan. acik nak anta 7 dulang je kata nya...

Kompang
lom tempah pape2 pon.ni nak suh abah settle kan. time balong ari tu abah call kawan die. so macam senang je abah setttlekan. maybe sebab kawan kon..

Photographer(DONE)
tang ni..ak kasi sponsor tok acik. xpe la..time balong ari tu pon ak y sponsor. x de beriban2 ak amik. y murah tapi pro.. so setakat ni da crmfmkan date ngan photographer tu. tinggal nk depositkan duit separuh. pastu nanti balance time album siap katanya leh settlekan..

Baju Keluarga-sebelah (L)
da buat time raya ari tu.tema coral. y lelaki kalau dieorang setuju nak pakai baju melayu ok la..tp kalau die org x mo kene p carik baju lain la. n baju makcik2 pon lom beli. ingat kan petang ni nak g cari kat jakel jap la.. tp x tau nk p cari warna apa.. pening pulak bila bj pengantin da warna hijau gold..masyuk ke x eh kl match ngan coral..huhu..

Baju Keluarga-sebelah (P)
tang ni da lama sangat berhajat. nak guna baju warna hijau mint..da de satu beli time raya.tp lom pakai.. sweet je kan color tu. hehe..perasan..lorat bebenau kan..xpe ak tau. mama ngan abah ak da suh dieorg carik baju batik color hijau. so ari tu mama suh ibu n ayah bl kat terengganu. so ala-ala hijau gold baju abah mama. da mcm baju pengantin belah melaka plk kan. so kami akan datang dengan tema hijau!..adek2 ak da pesan supaya da boleh la start carik baju kemeja berwarna hijau..ohhh ye si perantin pakai baju color coral.. macam sama plak kan tema sana ngan sini..ape2 la..malas nk amik color lain..color y tengah IN skang kan warna2 pastel gini. haha..

Bilik Pengantin
lom wat pape. sebab barang2 dan perabot lame kene angkut keluar dulu. nak cat bilik lagi. so ni last2 nanti la baru settlekan..kalau last year bilik balong ak amik tema putih ngan silver.. this year x tau la..

Guest Book
nak sangat ada buku tetamu ni. idea aku la. so push acik!..so acik setuju!..ingat nak DIY sendiri..tapi tengok2 macam x sempat je..so maybe ak akan ke kedai buku. amik y readymade je la.. tapi meja guest book nanti da de de idea cikit2 cam na nk decorate..hehe..pastu gedik nak wat photo booth la.. nt leh snap pic kawan acik y datang..pastu lebih gedik sekarang cam nak order je props tok photo booth.. agak2 membazir x? kl tanya pengantin mesti die kata x yah. tp kl ad nak sponser mesti die ok je kan!

Name list jemputan
since last year baru ke buatkan list jemputan tok wedding balong. so rsanya leh update sikit je lagi kot. tp nak kene cari kat folder mana ak dok simpan nama2 kawan2 abah ngan mama tu..si acik pon da start bagi kawan2 die. almaklumla susah nk jmp so..balik hujung minggu jmp kwn2 kat wedding kengkawan die da kasik hulur..senang..

DJ/Lagu
ok.tuan pengantin x mo ada orang memekak melalak menyanyi karoke or membebel2 lebih cakap dari lagu...die nak suh ak ready ngan laptop ngan speaker je kate nye.. lagu2 permintaan kene nasyid katanya. insyallah la..mana dan ak cari nanti.

Majlis Khatam Quran
ok.since majlis rumah kami hari sabtu. malam sebelum tu acik nak buat khatam quran adek2 lelaki. die nak jemput ustaz y ajar kami ngaji masa kecik dulu. jemputan dalam 50 orang je. da buat katering, so malam tu x de keje gotong-royong pon.so kita jemput orang khatam je la. so ingat nak kasik surah yasiin + air mineral sorang satu. sticker y tampal kat doorgift tu je gune tampal kat yassin. beli yassin kat maydin pon murah mama kata. so recycle paper beg y orang2 bagi, kita masukkan yassin ngan air mineral. ok kan~

Pengapit
ok tang ni sangat x tau nak minta tolong sapa. acik nak suh ateh je jadi pengapit die time belah sana. tapi ak x bape setuju la..dan belah sini pon lom nampak sapa calon2 yang sesuai. n maybe si pengapit tu ak nak suh pakai warna putih/hijau/silver. so para cousin2 sila tampil kan diri kalau mau jadi pengapit..

Tuesday, September 11, 2012

Sunday, September 9, 2012

AEV 2012

video

Amphibious Electrical Vehicle 2012-@Pusat Sains Negara..

well...walaupun x berapa bertuah tok menggondol hadiah utama..tapi pengalaman tu y sangat berharga...bukan calang2 sekolah rendah leh masuk top 8 wakil negeri..7 sek lain adalah sekolah menengah ok!.. syabas tok team JC BOT SK CONVENT INFANT JESUS (1) MELAKA...

pagi buta da berkumpul kat jabatan. tapi almaklumlah..nak dekat kol 8 baru gerak..dan biasa lah...singgah situ buang apa y patut then isi perut balik..da tibe pusat sains negara dalam kol 11.. banyak sekolah da mula dulu.. so pihak penganjur arrange balik kot jadual pertandingan... 

tetiba pihak lawan y pertama kami kene ngan wakil sek teknik jasin melaka..wah.. heppy tengok bot jalan laju jer.. tapi nak sampai hujung leh lak die wat pusing arah lawan.. da terjerit2 semua orang.. aleh2 die pusing balik..tapi y x besh tang masuk air..die "gedebussshhh"... x leh ar.. masa test kat sek memang dok main atas lantai ngan dalam tangki air..tp part cerun tu y x practice..so x bape nk adjust die nye part depan bot tu...kl x ad peluang tu..

xpe2 next time kl ad lg..kite try lagi k... y pasti bebudak la besh g sini.. x sesabau nak g main dalam tu.. siap nk masuk pameran dinasor lagi.. tu y asik tanye cikgu bila leh keluar..lom start game lg da sibuk nk keluar..nama pon budak kan..lps da tau keputusan x dapat msuk second round pe..lg berlari2 bebudak ni g main itu ini... ape x kesah ngan bot die y tadi tu..

so dalam ko 5 da abis da... dan tibe melaka dalam kol 7... terus g anta budak2 ni balik rumah memasing.. now da hari ahad.. sekejap je kan hujung minggu kalau macam ni... pasal wedding acik pon macam2 lom settle.. td sempat la pusing tengok bape buah kedai andam kat area merlimau ni... banyak tu banyak..tp y baju macam permintaan si pengantin amat susah nak jumpa la... 

so tunggu next week ajak acik round lagi.. aduh..penat mengalahkan tuan badan ni pulak y nak kawen.. 

Sunday, September 2, 2012

alhamdulillah...untungnya saya menjadi cikgu

alhamdulillah..

baru lepas baca post tajuk " untung laa sape jadi cikgu"...di sini...

sumtime rasa sedih dengan pandangan masyarakat yang sangat tidak memahami golongan seperti kami-seorang guru..terima kasih kat saudari Liyana yang mencoretkan pandangan mata kasar beliau pada pekerjaan kami ini. alhamdulillah segala bentuk padangan seperti itu membuatkan saya rasa beruntungnya saya telah berjaya menjadi guru..

xperlu nak digembar-gembur or x perlu saya letak satu persatu kerja guru disini.. terima kasih pada semua guru-guru kerana memahaminya..dan hanya seorang guru sahaja dapat memahami erti sebenar pekerjaan mereka iaitu "guru"..